Nu Even Nu

Hoe werkt Energie-meditatie? Onze visie op meditatie

Wat is Energie-meditatie?

Veel mensen denken dat meditatie vooral een geestelijk iets is: een manier om even ‘los’ te komen van het denken. Een groot aantal meditatieve benaderingen richten zich inderdaad vooral op het ‘hoofd’; het loslaten van gedachten, emoties en spanningen door er alleen maar naar te kijken vanuit je ‘geestesoog’ – vanuit je gedachten dus.

Wie goed oplet, of misschien al enigszins is gevorderd met meditatie, ziet dat spanningen niet alleen in je hoofd voorkomen. Ze zitten in je hele lijf namelijk. Je lichaam slaat spanningen op, die niet zullen verdwijnen als je alleen maar vanuit je ‘hoofd’ mediteert. Je zult dan ook naar je lichaam moeten kijken met je aandacht, waar er verkrampingen zitten en waar je bepaalde energieën voelt. Dán kun je loslaten, en zal je zien dat het ook rustiger wordt in je hoofd. Leer je deze energieën niet loslaten, dan zullen ze steeds opnieuw het hoofd tot denken aanzetten. Je denken wordt dan gekleurd door de emotionele toon van de vastzittende energie.

Met Energie-meditatie leer je diep in te ademen en volledig uit te ademen, zodat je al je spanningen en verkrampingen grondig loslaat. Je lichaam, je geest en je ziel zijn één, en ze spiegelen elkaar. Een ontlading in het lichaam zal leiden tot het bevrijden van je geest – en andersom. Daarom is Energie-meditatie een prachtige manier om te leren mediteren, maar ook om verdieping te zoeken als je al enige ervaring hebt.