Nu Even Nu

Meditatie en kundalini Veilig met kundalini en meditatie omgaan

Iedereen die met meditatie en spiritualiteit bezig is, zal vroeg of laat de term ‘kundalini’ tegenkomen. Maar, wat is het?

Een korte zoektocht op internet zal je leren dat het een energie is, liggend in je stuitje, die opgewekt kan worden door yoga of meditatie óf per ongeluk wordt geprikkeld door bijvoorbeeld een val op je stuitbeen of de ervaring van heftige emoties. Daarnaast zul je gegarandeerd schrikbarende verhalen tegenkomen van mensen die in de problemen zijn gekomen door de kundalini, alsmede veel goedbedoelde tips over hoe je met deze driftige energie om kunt gaan.

Deze informatie kan nogal verwarrend zijn. Iedereen zegt weer wat anders namelijk, en iedereen denkt het (natuurlijk) beter te weten dan de ander. Is het nou iets positiefs, of is het ronduit gevaarlijk? Moet je het proberen op te wekken met meditatie, of juist niet? Wat moet je doen als de energie door meditatie of een ongeluk al sterk opstuwt?

Op deze pagina geven we beknopt informatie over meditatie, kundalini-energie, en welk doel de energie heeft.  Ook geven je enkele tips over hoe je goed met de energie om kunt gaan. Mocht je meer of specifiekere informatie willen, dan staan er onderaan deze pagina een aantal suggesties.

Wat is kundalini en wat doet meditatie?

Kundalini is een energie die uit de bekkenbron (het stuitje) vrijkomt zodat je je eigen binnen- en buitenwereld kan ervaren. Kleuren, geluiden en geuren maar ook gedachten, emoties en lichaamstoestanden ervaar je via deze ‘oerkracht’, die elk mens vanzelfsprekend bezit. Het is simpelweg de energie die je nodig hebt voor je alledaagse bewustzijn. Daarnaast is deze energie nodig voor fysieke groei, en helpt het je je lichaam te genezen als je ziek bent.

Kundalini-energie heeft daarnaast nog een belangrijke, spirituele functie. Kundalini is gericht op transformatie en spirituele groei en helpt je daarom op je spirituele pad. Je kunt kundalini zien als een ‘zuiverende’ energie; het probeert je lichaam en geest te ontdoen van alle onverwerkte spanningen, opgepotte emoties en conditioneringen zodat je meer en meer wordt zoals je bedoeld bent – meer, of zelfs volledig, leeft vanuit je ‘Goddelijke natuur’. (Hier kun je meer lezen over het energetisch lichaam, chakra’s en blokkades.)

Idealiter loopt de instroom van kundalini parallel met je spirituele ontwikkeling en krijg je niet meer binnen dan je nodig hebt. Kundalini zal in zo’n geval dan tot weinig problemen leiden. Als er plotseling te veel energie aan de bekkenbron wordt onttrokken, door een verkeerde manier van yoga of meditatie beoefening bijvoorbeeld, kun je er wél last van krijgen. Het ‘slangenvuur’ zoals het wel wordt genoemd, kan dan tot allerlei klachten leiden: angst, vervreemding, plotselinge paranormale ervaringen en zelfs tot psychoses.

8en9

Meditatie en aarding

Het is in dat opzicht dan ook niet vreemd dat informatie over kundalini en meditatie binnen verschillende meditatie tradities eeuwenlang onder de pet is gehouden. Hoewel de energie bonafide is – zij stimuleert evolutie, tenslotte – kan het gevaarlijk zijn als je niet weet wat er aan de hand is of hoe je er goed mee om kunt gaan.

De juiste circulatie van je energiestroom tijdens en na de meditatie is in dit opzicht van groot belang. Als de energie een eenzijdige, opwaartse beweging maakt, kan het desastreuze gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Om dit te voorkomen, moet je zorg dragen voor een goede aarding. Als je goed bent geaard, stroomt de energie door je hele lichaam heen, en wordt een teveel aan energie door je voeten de grond ingelaten. Zo laat je los wat er niet in je thuis hoort, en hoef je niet bang te zijn voor ervaringen die je mentale of geestelijke gezondheid aantasten.

2. De eerste vorm van de graal in onszelf, de bekkenschaal met zijn aarding

Meditatie en het opwekken van kundalini

Er is tegenwoordig een wildgroei aan (quasi) spiritueel onderwijs. Yoga en meditatie wordt te kust en keur aangeboden, en binnen het aanbod zijn er oneindig veel kruisbestuivingen te vinden van meditatie- en yogatechnieken. Het woord ‘kundalini’ is daar vrolijk doorheen geroerd. ‘Kundalini-yoga’ wordt bijvoorbeeld in veel steden aangeboden, en ook bij sommige meditatie-cursussen wordt kundalini genoemd.

Naar onze bescheiden, maar op ervaring gefundeerde mening is dit een redelijk zorgwekkende ontwikkeling. We willen dan ook iedereen die dit leest op het hart drukken op zijn of haar hoede te zijn. Niemand met verstand van zaken zal de kundalini energie door meditatie of andere techniek bij iemand proberen op te wekken, en niemand hoort een opwaartse stroming van kundalini-energie tijdens meditatie te stimuleren. Dit laatste gebeurt nogal eens, maar het is ronduit gevaarlijk en domweg niet de bedoeling. De energie hoort tijdens en na de meditatie te circuleren, van onderen naar boven en weer naar beneden.

Daarnaast bestaat het gevaar dat door een mix van yoga en meditatie technieken of een verkeerde manier van mediteren er (onbewust) teveel energie aan het bekkengebied wordt onttrokken. Luister daarom tijdens en na de meditatie goed naar je lichaam, en draag zorg voor je aarding!

Als je geïnteresseerd bent in meditatie of spirituele bewustwording en graag wil leren mediteren, zorg er dan voor dat je begint met een oriëntatiepunt op of onder je voeten. Zo verklein je de kans dat er ongelukken gebeuren. Spiritualiteit en meditatie zijn niet zonder risico’s, dus wees niet eigenwijs en laat je begeleiden door mensen die gevorderd zijn op het gebied van meditatie en het spirituele pad.

Meditatie en kundalini tips

Als je meer wilt weten over kundalini, meditatie en hoe je er mee om kunt gaan, lees dan het boek Spiritualiteit en energie de kundalini kwestie van Peter Kampschuur en Ad van Beckhoven. Er is inmiddels veel te lezen over kundalini, maar informatie over aarding is helaas nog schaars. In dit boek lees je alles over kundalini en meditatie en worden praktische handvaten aangereikt om verantwoord met meditatie en energie (en dus met je gezondheid) om te gaan.

Op deze website kun je tips lezen over hoe je om kunt gaan met een spirituele crisis en de grootste misverstanden over kundalini en meditatie.

Als je last hebt van energetische of kundalini-klachten al of niet door meditatie veroorzaakt, kun je ons mailen. Veel medische hulpverleners zijn (nog) niet op de hoogte van deze energie, en kunnen je (met alle goede bedoelingen) van de regen in de drup helpen. Laat je dus bijstaan door iemand die ervaring heeft met deze energie en je op de juiste wijze kan leren ademen, mediteren en aarden!

Hier vind je een meditatie oefening die een idee geeft van de ademtherapie die kan helpen. Let wel, met tien minuten ga je in de meeste gevallen geen blijvende verschillen veroorzaken.