Nu Even Nu

Veelgestelde vragen Vragen over meditatie en de lessen

Wat is adem-meditatie?

Adem-meditatie is een manier van aandachtsoefening waarbij je ademhaling een centrale rol speelt. Via adem-meditatie wordt je bewuster van je gedachten en gedragspatronen, leer je beter voelen en leer je hoe je minder kunt nadenken. Hierdoor wordt je uiteindelijk energieker en ervaar je meer rust in het dagelijks leven.


Wat is het verschil tussen adem-meditatie en mindfulness?

De overeenkomsten tussen adem-meditatie en ‘mindfulness’ zijn groter dan de verschillen, allereerst. Op de keper beschouwd gaan ze over hetzelfde, namelijk: aandacht.

Bij adem-meditatie leggen we, meer dan bij mindfulness, het accent op lichaamsbewustzijn. De mindfulness-benadering is vooral geestelijk en cognitief: het ervaren en loslaten van gedachten, emoties en spanningen door er alleen maar naar te kijken vanuit je ‘geestesoog’ – vanuit je hoofd dus. Natuurlijk komt het voelen ook wel aan bod, maar echt lichaamswerk is het niet. Het heet niet voor niks ‘mindfulness’.

Adem-meditatie richt zich op het lichaam, waar de werkelijke oorzaak voor overtollige gedachten, spanningen en depressie ligt. Gedachten voeden zich namelijk door de energie in je lichaam. Als je die leert loslaten, zul je merken dat het rustiger wordt in je hoofd. Lichaam en geest spiegelen elkaar, altijd.

 


Hoe zijn de lessen opgebouwd?

De lessen bestaan altijd uit twee delen. In het eerste deel doen we oefeningen, in het tweede deel bespreken we of het gelukt is de oefeningen toe te passen in de praktijk. Ook kunnen natuurlijk dan vragen worden gesteld.


Hoe verloopt de introductieles?

De opbouw van de introductieles is als volgt:

1. Je maakt kennis met adem-meditatie en de aandachtstechniek

2. Je krijgt aanwijzingen hoe je deze techniek kunt integreren in het dagelijks leven

3. Samen onderzoeken we wat adem-meditatie concreet voor jou kan betekenen

Je volgt de les met vier á vijf andere geïnteresseerden. De les is gratis; je zit na het volgen van de les nergens aan vast.


Parkeren?

Je kunt in de avonduren gratis voor de deur parkeren.


Wat voor kleren kan ik het beste dragen?

Je hoeft geen speciale kleren te dragen, maar gemakkelijke zittende kledij is wel het fijnst.


Moet ik in een speciale houding zitten?

Nee. Veel oefeningen zullen we liggend doen, in het begin, daarna kies je een zittende de houding die het best bij je past.