Nu Even Nu

Je onrustige gevoel oplossen met adem meditatie

Blijvend van je onrustige gevoel af met adem meditatie

Wat is toch dat zenuwachtige, onrustige gevoel in de borst of buik dat je vaak voelt bij stress? Sommige mensen omschrijven het ook wel als een drukkend gevoel, alsof er een steen op de maag ligt. Vaak gaat dit samen met een benauwd gevoel, alsof je moeilijk kunt ademen. Je kunt het soms ook hebben als je helemaal niet zenuwachtig bent en er niets ernstigs aan de hand is, bijvoorbeeld tijdens de meditatie of gewoon tijdens je gewone dagelijkse bezigheden. Veel mensen schrikken hierdoor terug van adem-meditatie of ontspanningsoefeningen, omdat ze ineens meer spanning voelen dan voor de ademtherapie
Eckhart Tolle, schrijver van de bestseller ‘de kracht van het nu‘ noemt deze gevoelens in zijn boek de kracht van het nu het pijnlichaam. Het pijnlichaam is volgens hem het energie overblijfsel van alle negatieve gedachten uit het verleden. Omdat wij de energie blijven voeden met gedachten van dezelfde frequentie blijven wij deze energie in standhouden of maken wij ze zelfs sterker.
Wil je na het lezen van onderstaand artikel verder aan jezelf werken, dan vind je hier hoe en bij wie dit kan.

Wat moet je volgens Eckhart Tolle doen om van het pijnlichaam af te komen?

Om van deze nare gevoelens af te komen is acceptatie volgens  Eckhart Tolle dus het sleutelwoord. Het nare gevoel verdwijnt als je de vervelende dingen accepteert die je in dit moment ervaart. Dit werkt voor de meeste mensen ook zo; als ze stoppen met vechten tegen dingen die ze toch al niet meer kunnen veranderen verdwijnt het nare gevoel in borst of buik na een tijdje wel weer. Voor de meeste mensen geld dus het devies; loslaten van de dingen waar je toch al niet meer aan kunt doen.
Als dit gevoel juist tijdens ontspanningsoefeningen of adem-meditatie omhoog komt, probeer je misschien nog meer je best te doen om te ontspannen. Je hebt het idee dat je maar hard genoeg ontspant, het gevoel vanzelf verdwijnt. Als je de gevoelens weg wil hebben creëer je alleen maar meer frustratie en kan het gevoel juist erger worden. Als je bijvoorbeeld heel erg je best doet om op je adem te letten, omdat je wil dat het stress gevoel weg gaat kun je het gevoel juist sterker maken. Dit komt omdat je altijd stress hormoon aanmaakt als je iets niet wilt, je verzet tegen iets wat je in dit moment ervaart.
Je kunt dus alleen volledig ontspannen tijdens en na de ademtherapie als je alle ervaringen van dit moment volledig accepteert. Dit is moeilijker gezegd dan gedaan, omdat er volledige overgave voor nodig is. Het volstaat dus niet om het nare gevoel te accepteren zodat het zo snel mogelijk op kan hoepelen, je zult het volledig moeten omarmen. Het omarmen van vervelende zaken, binnen of buiten je lichaam is dus wat ademtherapie en ontspanning in het algemeen zo moeilijk maakt.

Als acceptatie niet helpt heb je misschien last van kundalini

Weet je niet wat kundalini is, lees dan eerst dit artikel.Mochten je geen verlichting ervaren van bovengenoemde symptomen, hoe hard je ook je best doet om te accepteren, dan zou het heel goed kunnen dat je last hebt van kundalini. Er is zelfs grote kans dat het kundalini is als je er meer last van hebt gekregen naarmate je meer aan yoga of ademtherapie bent gaan doen. Als je namelijk veel bezig bent met yoga of een ander vorm van het leegmaken van het hoofd kun je de energie die door je lichaam stroomt versterken. Als je lichaam echter niet helemaal is leeggemaakt van oude negatieve energie (het pijnlichaam), dan kan de extra energie influx waarvoor je je openstelt tijdens de meditatie niet helemaal doorstromen. Dit kun je voelen als een drukkend gevoel op borst of buik, maar bijvoorbeeld ook als hoofdpijn, pijnlijke bovenbenen en tenen, wisselende fitheid, koude voeten, overal spierpijn hebben, pijnlijke huid, pijnlijke gewrichten etc. Sommige mensen denken zelfs dat ze fybromyalgie hebben.
Omdat het zo mis kan gaan met de kundalini energie zijn er de regelen der kunst van de yoga en ademtherapie. Helaas laten boeken als ‘de kracht van het nu’ deze achterwege. Ik moet er wel bij zeggen dat Eckhart Tolle in zijn boek wel erg veel aandacht geeft aan het voelen en het ‘wonen’ in het lichaam. Ook is het heel goed dat er in ‘de kracht van het nu’ geschreven wordt over energie en het pijnlichaam. Veel mensen die niet super gevoelig zijn voor yoga en ademtherapie zullen dus niet heel erg snel last krijgen als ze werken via deze weg, omdat er aan het lichaam veel aandacht wordt geschonken.

Yoga en ademtherapie oefeneningen die je vooral niet moet doen

Waar je echt heel erg voor moet oppassen zijn yoga en  ademhakingsoefeningen waarbij je moet gaan hyperventileren, dus heel snel in en uit moet ademen. Hier kun je dan wel een leeg hoofd van krijgen en lekker high van worden, echter dit soort oefeningen laten dan ook qua energie letterlijk high worden. Deze yoga energie oefeningen stuwen de energie omhoog, dit geeft slechts tijdelijke verlichting en zorgt op de lange termijn voor bovengenoemde symptomen. Vermijd dus yoga oefeningen als kapalabhati en de yoga vuur-ademhaling. Een mooi voorbeeld van vergelijkbaar desastreuze oefeningen zijn de Osho dynamic meditations. In dit filmpje zie je een dame druk hyperventilerend dansen. Volgens Osho de enige manier voor ons westerlingen om überhaupt te kunnen mediteren, een mooi voorbeeld van omgekeerde discriminatie en uiteraard kolder.

Wat moet je wel doen als de meditatie kundalini heeft opgewekt?

Er zijn regelen der kunst die je altijd bij welke yoga en meditatie dan ook moet handhaven. Deze regelen der kunst gaan vooral over het op de juiste manier leren ademhalen. Als wij helemaal onderin het bekken kunnen ademen kan de energie weer door de borst en buik naar de voeten doorstromen.  In onderstaand filmpje wordt dit uitgelegd. Heb je echt last van kundalini dan is een trip naar ademtherapeut leraar Peter Kampschuur in Brabant onontbeerlijk. Je kunt hier alvast zijn boek kopen. Het doen van een bodyscan is lang niet voelde, maar voor de tussentijd beter dan niets, zeker in combinatie met de juiste ademhaling. Wil je een stapje verder gaan, probeer dan de bodyscan in het tweede filmpje hieronder, deze combineert de bodyscan met de juiste ademhaling.

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.