Nu Even Nu

Stoel-yoga adem meditatie oefeningen voor stijve nek en pijn in de schouders

Stoel-yoga adem meditatie oefeningen voor stijve nek en pijn in de schouders

De stoel-yoga adem meditatie oefeningen in het bovenstaande filmpje zijn bedoeld om gedurende de dag in korte momenten toe te passen. Dit is heel belangrijk, omdat pijn in je nek en schouders komt door een chronisch slechte houding. Als je de stoel-yoga adem-meditatie oefeningen een paar keer met het filmpje hebt ingeoefend kun je dus gedeeltes er van los van elkaar gebruiken. De gemakkelijkste tip om de hele dag te onthouden, is het naar achter duwen van het onderste gedeelte van de nek. Als je nek recht staat gaat namelijk de rest van je lichaam vanzelf mee in een mooie ontspannen houding.

De stoel-yoga adem meditatie is bedoelt om er voor te zorgen dat je tijdens de dag kunt voelen of je houding op de stoel nog goed is. Een goede houding zorgt namelijk automatisch voor ontspanning. Een slechte houding zorgt op zijn beurt automatisch voor spanning. De stoel-yoga adem meditatie zorgt er zo voor dat je gemakkelijker een beetje aandacht bij je lichaam kunt houden terwijl je dingen aan het doen bent. Je zult namelijk merken dat, als je aandacht van je lichaam in je hoofd is geschoten, je houding meteen krom en gespannen wordt. Aandacht in het lichaam is zo belangrijk, omdat het voorkomt dat je volledig in je hoofd opgaat. Als je met alle aandacht in je hoofd zit zorgt dit voor meer stress, omdat je lichaam krom en gespannen wordt. Blijf je daarentegen ook na de stoel-yoga adem meditatie op je houding letten, dan wordt je lichaam een alarm signaal dat stress voorkomt.

Onderschat de moeilijkheid van stoel-yoga adem meditatie niet, je hoofd wil alle aandacht voor zichzelf houden en het niet delen met je lichaam. Hierdoor zul je merken dat je hoofd altijd wel een excuus vindt om de stoel-yoga adem meditatie niet te doen. Probeer daarom in het begin niet te streng voor jezelf te zijn en doe gewoon een hele korte stoel-yoga adem meditatie oefening van bijvoorbeeld 5 of 10 seconden. Dit kan al een enorm verschil maken tijdens de dag. Ben je namelijk even een paar seconden uit je hoofd, dan is er afstand van je hoofd. Door deze afstand kun je misschien je taak op een minder gespannen en gejaagde manier vervolgen of besluiten dat een andere taak nu efficiënter is.

Dit is meteen het moeilijkste aan de stoel-yoga adem meditatie, het blijven toepassen van de goede houding en het bewustzijn van het lichaam na de adem meditatie oefeningen. Wees hierbij dus nog minder streng voor jezelf en blijf gewoon steeds rustig terug komen naar de goed houden en het ontspannen lichaamsgevoel. Alleen zonder streng zijn en geduldig door oefenen zul je pas na jaren volledig stress vrij doen wat je te doen staat. Wil je vaker en langer bewust zijn van je lichaam dan kan het helpen om naast de adem meditatie bodyscan oefeningen te doen, deze vind je hier.

Stoel-yoga en ademhaling, je stijve nek en schouders komen door hoge adem

De ademhaling kan het beste langzaam en laag verlopen, omdat je schouder, nek en alle andere spieren anders gespannen worden. Hier krijg je dan weer een gestrest gevoel van en pijn klachten in nek, schouders en andere lichaamsdelen. De goede ontspannen houding na de stoel-yoga ademtherapie vasthouden is moeilijk en de ademhaling ontspannen houden is nog veel moeilijker. Hierbij is het dus nog belangrijker om in de gaten te houden of je niet je best doet om de ademhaling te manipuleren, want van je best doen krijg je alleen maar extra spanning.

Let er dus goed op of je het bij het observeren van de adem laat. Het is moeilijk om te zien wanneer je zelf je adem manipuleert of wanneer je het in je laat ademen. Bij twijfel kun je het beste de pauze tussen de in en uitademing in liever iets langer dan korter laten zijn. Let er eens op of je adem subtiel omhoog komt als je lichaamshouding meer gespannen wordt. Als je de goede houding hebt herstelt zal de adem weer lager zijn. Bij de adem is het wel zo dat je er wel aandacht voor moet hebben, anders gaat hij ook bij een ontspannen houding, tijdens en na je stoel-yoga ademtherapie, in zijn automatisch hogere patroon doorgaan. Hier vind je meer ademhalingsoefeningen met en zonder yoga meditatie houdingen.

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.