Nu Even Nu

Met adem-meditatie chakra’s openen en blokkades oplossen

Met adem-meditatie chakra’s openen en energie blokkades oplossen

Chakra betekend letterlijk wiel. De chakra’s zijn energiecentra in het lichaam die energie verdelen en opnemen. De chakra’s zijn verbonden met de organen. Het zijn punten waar de energiehuishouding, ook wel het etherisch lichaam genoemd, in knooppunten samenkomt.

Deze energie leer komt uit India en heeft zijn bron in het Hindoïsme. In deze traditie onderscheid men zeven chakra’s die elk een kleur hebben:

  • bekken (wortelchakra)
  • navel (sacraalchakra)
  • zonnevlecht/maag(solar plexus)
  • borst (hartchakra)
  • keel (keelchakra)
  • voorhoofd (‘derde oog’)
  • kruin (kruinchakra)

chakras-221x300

De zeven chakra’s

De chakra’s lopen allemaal door de voor en achterkant van het lichaam heen. Als het goed is loopt de energie vrij door het chakra heen van voor naar achter. Het komt echter vaak voor dat de doorgang verstoord is. Door het lichaam te ontspannen en het denken los te laten kan de doorgang worden hersteld. Als alle chakra’s de energie goed doorgeven kan ook de doorstroming van onder naar boven vrij verlopen. Door veelvuldig meditatie te beoefenen kan deze energie ook fysiek waargenomen worden. Dit voelt dan als een soort stromend water of energie.

Chakras_diagrama

De voor- en achterkanten van de chakra’s

Wat vaak vergeten wordt is dat er naast de zeven chakra’s ook een achtste en een negende bestaan. Yoga en meditatie geeft in Nederland ook nog les in deze traditie. Hierin bevindt het achtste chakra zich 40 centimeter boven het hoofd en het negende chakra ligt 40 cm onder de voeten. Als het grond chakra open is kun je alle spanningen en vastzittende energie naar de grond laten stromen. Dit wordt ook wel aarding genoemd. Zonder deze aarding kan de energie ook niet naar boven blijven circuleren. Als je tijdens de meditatie alleen op de hogere chakra’s concentreert kun je alleen tijdelijke verlichtingservaringen hebben. De aarding zorgt ervoor dat de verlichting blijvend kan zijn omdat het lichaam energie van hogere frequenties blijvend door kan laten stromen. Het energielichaam staat in contact met de energie om het lichaam heen, als het lichaam de energie niet helemaal door laat stromen kan de energie die van buiten het lichaam komt niet doorstromen. meditatie tradities die alleen de bovenste chakra’s  openen veroorzaken op lange termijn verminderde energie, fysiek ongemak en uittredingen. Tijdens de adem-meditatie zal het gehele lichaam door aandacht en ademhaling mee moeten worden genomen.

8en9

Het achtste en negende (onder) chakra (Bron: Kampschuur)

Functies van de chakra’s en de werking van adem-meditatie

Er zijn bijna geen mensen die alle chakra’s helemaal op volle kracht laten functioneren. Door stress verkrampen wij het lichaam, ademhaling en aandacht waardoor energie blokkades optreden. Omdat de energiehuishouding verbonden is met het functioneren van alle spieren en organen zijn de effecten van adem-meditatie ook zo veelzijdig. De chakra’s hebben zo zelfs een hele grote invloed op je hormonale huishouding en emoties. Dit is ook de reden dat adem-meditatie vooral erg goed kan helpen tegen stress, depressieve klachten en een gebrek aan energie.

Via lichaamswerk, acupunctuur , adem-meditatie of yoga kunnen de chakra’s worden geheeld zodat de energiebanen zich kunnen herstellen. De energiebanen noemen we binnen de meditatie ook meridianen. Als je via meditatie aan jezelf wilt werken is het bij sterke psychische of fysieke klachten goed om eerst een arts te raadplegen. Zo kunnen de adem-meditatie en moderne wetenschap elkaar versterken.

meridians

De meridianen

Chakra’s en adem-meditatie

De chakra’s zijn niet alleen op het fysieke gebied van grote invloed. Binnen de spiritualiteit en meditatie spelen ze een grote rol. Als je spiritueel wilt groeien zul je de energie blokkades eerst weg moeten werken. Alle heftige emoties zitten ergens in het lichaam in de vorm van vastzittende energie. Tijdens de adem-meditatie kunnen deze omhoog komen en met volle intensiteit worden ervaren. Hierdoor laat je ze los en kunnen ze je niet langer onbewust negatief beïnvloeden.

Het ‘helen’ van de chakra’s is voor de meeste mensen een jarenlang proces. Het is weliswaar pijnlijk om de opgeslagen energie los te laten, maar er staat een grote beloning tegenover. Als je alles los leert laten kan alle vervelende energie altijd door je heen stromen waardoor je niet langer aan negativiteit hoeft vast te houden. Dit leven in loslaten wordt ook wel verlichting genoemd, je bent dus niet verlicht, maar je wordt verlicht. Stopt je met loslaten, dan wordt je dus niet meer verlicht.

In deze adem-meditatie oefening kun je iets van je energie en chakra’s gaan leren voelen:

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.