Nu Even Nu

Onmisbare info over meditatie, yoga en het opwekken van kundalini

Onmisbare info over meditatie, yoga en het opwekken van kundalini

De meeste mensen die met meditatie, yoga of spiritualiteit bezig zijn, zullen de term ‘kundalini’ vroeg of laat tegenkomen. Maar wat is kundalini nu eigenlijk?

Kundalini is levensenergie die in je stuitje ligt. Deze kan opgewekt worden door meditatie of yoga maar kan ook in één keer ontsnappen door onder andere een val op je stuitbeen. De vele informatie die over kundalini en meditaie te vinden is maakt het verwarrend. De één zegt dat je kundalini juist met meditatie moet willen opwekken en de ander zegt dat het ronduit gevaarlijk is. Ook lopen de adviezen uiteen over wat te doen als de kundalini door meditatie, yoga of een ongeluk al is losgebroken.

In deze tekst proberen wij aan te geven wat kundalini is en wat het doel van de energie is. Misschien wel het belangrijkste is dat we je uitleggen hoe je veilig je meditatie kunt beoefenen en wat je kunt doen als de kundalini al is uitgebroken. Voor deze veiligheid is een goed ademhaling cruciaal, deze bijzondere manier van ademhalen wordt helemaal onderaan uitgelegd. Hier vind je deze meditatie ademhalingsoefeningen. In deze yoga houdingen kun je deze ademhaling verder leren bemeesteren.

Meditatie en het slangenvuur

Levensenergie bestaat om ons heen en in ons zelf. De levensenergie in ons zelf noemen we Kundalini en zit opgeslagen bij je stuitje. Deze energie is gewoon de energie die je nodig hebt voor je dagelijks bewustzijn, fysieke groei en genezing als je ziek bent. Zonder energie kunnen we dus geen gedachten, lichamelijke gevoelens, emoties, kleuren, geluiden en geuren ervaren. Normaal gesproken komt de kundalini geleidelijk, mondjesmaat vrij. Door meditatie ontdek je hoe je de energie in je lichaam echt fysiek kunt voelen stromen. Door de meditatie kan de kundalini energie ook sterker gaan stromen.

Meditatie en spiritualiteit is een weg naar grotere bewustwording. Een voorwaarde voor een ruimer bewustzijn is een energiehuishouding die niet langer wordt verkrampt door het denken. Kundalini-energie die door meditatie plots sterker vrij kan komen heeft een zuiverend effect. Door het sterker stromen van de energie worden onverwerkte spanningen en emoties losgewerkt.

Als meditatie verkeert beoefend wordt of als er opzettelijk geprobeerd wordt om met meditatie kundalini op te wekken kan er een teveel aan kundalini vrij komen. De instroom van kundalini loopt dan niet langer parallel met de hoeveelheid energie die je voor je spirituele ontwikkeling nodig hebt. Dit kan leiden tot angst klachten, paranormale ervaringen, vervreemding en zelfs psychoses. Aan deze bijverschijnselen, veelal veroorzaakt door verkeerde meditatie beoefening, heeft kundalini de benaming het ‘slangenvuur’ te danken.

Meditatie en aarding

Omdat kundalini gevaarlijk kan zijn als je niet weet hoe je er mee om moet gaan is informatie over kundalini eeuwenlang geheim gehouden. Vanuit de meditatie traditie kon je alleen les krijgen in kundalini van een meditatie leraar die zelf met deze energie te kampen heeft gehad en het hele proces heeft doorleeft.

Een bonafide meditatie leraar zal je altijd vertellen dat de circulatie van je energie tijdens en na de meditatie van groot belang is. Er moet sprake zijn van een circulatie van energie, niet van een eenzijdige, opwaartse beweging van beneden naar boven. Dit laatste kan levensgevaarlijk zijn voor je geestelijke gezondheid. Als de energie ook naar beneden circuleert is er sprake van een goede aarding. Door de aarding kan de kundalini energie door je hele lichaam heen stromen en zal een teveel aan energie naar de grond toe losgelaten kunnen worden. Ook niet meditatie beoefenaren ervaren al de effecten van een gebrek aan aarding; als je je te druk maakt krijg je koude handen en voeten en een heet hoofd. Hier vind je meer info over aarden

Kundalini yoga

Er bestaat tegenwoordig een wildgroei aan yoga en meditatie methoden die kundalini proberen op te wekken of menen iets met kundalini van doen te hebben. Eén daarvan is kundalini yoga. Kundalini yoga is naar ons bescheiden mening een zorgwekkende ontwikkeling. Geen yoga leraar die zelf het kundalini proces heeft doorlopen zal de kundalini opzettelijk in een ander proberen op te wekken. De vele yoga en meditatie vormen die via een opwaarts stuwen van energie kundalini proberen op te wekken zijn ronduit gevaarlijk. De energie behoort te circuleren van onder naar boven en weer terug.

Vraag je yoga of meditatie leraar of hij je kan leren de energie fysiek te voelen stromen in het lichaam en hoe je de energie door de benen naar de grond kunt voelen gaan. Draag in ieder geval altijd zorg voor een oriëntatiepunt onder de voeten of op de voeten. Hierdoor verklein je in ieder geval de kans op ongelukken. Yoga en meditatie zijn niet zonder risico’s, laat je dus altijd begeleiden door gevorderden met weet van kundalini en energie en ga nooit op eigen houtje aan de slag.

Yoga, meditatie en kundalini tips

Het boek Spiritualiteit en energie de kundalini kwestie van Peter Kampschuur en Ad van Beckhoven is een aanrader als je meer wilt weten over hoe je met kundalini en zijn bijverschijnselen om kunt gaan. Dit is één van de weinige boeken die juiste informatie geeft over aarding. Het bevat een groot aantal interviews van mensen die het kundalini proces doorlopen hebben en tal van praktische tips over het verantwoord omgaan met energie en meditatie.

Je kunt ons ook altijd mailen als je zelf last hebt van kundalini of andere energie klachten al of niet door yoga of meditatie veroorzaakt. Helaas zijn de meeste medische hulpverleners niet bekent met de effecten van kundalini en kunnen je eventueel in nog grotere moeilijkheden brengen. Het is natuurlijk altijd goed om een arts te raadplegen maar leer in ieder geval zo snel mogelijk hoe je tijdens en na de yoga op de juiste wijze kunt ademhalen en aarden!

Omdat de juiste ademhaling cruciaal is vind je hieronder een instructie filmpje. Het laatste filmpje van hieronder combineert de ademhalingstechniek van hieronder met het voelen, zodat je de kundalini energie naar de aarde kunt afvoeren. Dit is de belangrijkste kundalini oefening die er is en legt een goede basis om daarna verder te leren aarden.

Alternative Text

Janco König is klinisch psycholoog en meester in de rechten. Hij is gespecialiseerd in mindfulness-interventies en meditatie voor stressreductie. Hij geeft sinds 2009 mindfulnesstrainingen en heeft meer dan tien jaar persoonlijke ervaring met mindfulness en andere meditatiedisciplines. Zijn passie is zelfontdekking en ontwikkeling in zichzelf en anderen.