Nu Even Nu

Stoppen met nadenken: loslaten via Energie-meditatie

Stoppen met nadenken: loslaten via adem-meditatie

‘Loslaten’ klinkt gemakkelijk. Je laat ‘gewoon’ iets gaan, zodat je er niet meer over na hoeft te denken. Een ruzie, een financiële kwestie, een besluit wat je hebt genomen maar waar je toch nog over twijfelt. Je laat het los en je bent er van af.

Iedereen weet dat het in de praktijk niet zo gemakkelijk is. Je verstand is dol op het eindeloze nadenken over dingen. Je hoofd is dol op drama en wil graag de controle – ook al heeft het dat lang niet altijd, het wil zich toch graag vastbijten in dingen.

Onder het compulsieve nadenken zitten vaak emoties. Angst, woede, frustratie, of verdriet, bijvoorbeeld. Als het je al zou lukken om het nadenken los te laten, of ergens anders aan te denken, blijf je alsnog met deze emoties zitten. Deze emoties voeden je malende verstand; ze zorgen ervoor dat je binnen de kortste keren wéér aan het nadenken bent. Hoe kun je daar mee om gaan? Hoe kun je dingen nou écht loslaten?

Loslaten en toelaten

In het vorige blog heb ik al uitgelegd hoe belangrijk het contact met je lichaam is. Door het voelen van je lichaam kom je veel beter in contact met je gevoelswereld, en wordt je bewuster van je emoties en reacties. Dit lijkt behoorlijk vanzelfsprekend, maar veel mensen zijn toch verrast als ze merken dat ze zich van heel veel dingen niet bewust waren. Je verstand heeft namelijk de neiging onplezierige emoties onder het tapijt te vegen, zodat je er geen last van hebt. Of, geen last van lijkt te hebben. Want, zo lang je de emotie niet voelt en loslaat, blijft die emotionele energie je in systeem vastzitten.

Dat is behoorlijk spijtig, want al die emoties, spanningen en verkrampingen werken door in je mentale en fysieke gezondheid. En ze zorgen ervoor dat je in je hoofd blijft zitten. Je kunt ze dus maar beter loslaten, en om dat te doen, moet je ze toelaten. Dus, loslaten begint met doorvoelen – jezelf niet verstoppen voor wat er ook maar in je tevoorschijn komt. Daarna kun je jezelf van deze emoties bevrijden, door diep in te ademen en volledig uit te ademen.

Loslaten via het juiste ademen

Veel mensen ademen te hoog in: vanuit de borstkas, bijvoorbeeld, of vanuit de keel. Daarnaast ademen maar weinig mensen volledig uit, met als resultaat dat er heel veel verkramping, spanning en schadelijke energie blijft steken in het lichaam. Wie diep inademt (vanuit het hara punt of nog lager, het bekken) en daarna volledig uitademt, laat deze energie los. Zo simpel is het. Het juiste ademen hoef je niet te begrijpen, je moet het gewoon doen. En dan ervaar je het vanzelf.

‘Opnieuw’ leren ademhalen is geen gemakkelijke opgave, maar via regelmatige oefening kom je er vanzelf. Je zult al snel merken hoe belangrijk je ademhaling is en hoe je met je ‘oude’ manier van ademhalen heel lang dingen hebt vastgehouden.

Uiteindelijk is loslaten dus inderdaad vrij gemakkelijk – als je het maar op de juiste manier doet. Vanuit je lichaam, vanuit je ademhaling kun je jezelf bevrijden van de eindeloze herhaling van gedachten. Je lichaam en je geest zijn één, ze spiegelen elkaar altijd. Als je de spanning bij de kern – je lijf – loslaat, leidt tot een bevrijding van je geest. Daarom is adem-meditatie een helende en bevrijdende weg. Laat los en adem jezelf vrij!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alternative Text