Nu Even Nu

Chakra's en meditatie Wat zijn chakra's en wat doet meditatie voor de chakra's ?

Wat zijn chakra’s?

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet, en betekent letterlijk ‘wiel’. De chakra’s verwijzen naar de verschillende energiecentra van het menselijk lichaam, die energie opnemen en verdelen over de organen waarmee het chakra is verbonden. Ze vormen dus knooppunten in het ‘etherisch lichaam’, oftewel de energiehuishouding van de mens.

De chakraleer stamt uit India en wordt voornamelijk geassocieerd met het hindoeïsme. Er worden van oudsher zeven chakra’s onderscheiden, elk met hun eigen kleur, liggend in het:

7Chakras

De zeven chakra’s

De chakra’s liggen daarnaast ook aan de achterkant van het lichaam – op het wortelchakra na heeft elk chakra dus een voor- en een achterkant. De voorkant is de ‘gevoelskant’, waar we mee voelen; de achterkant is ‘de wilskant’, van waaruit onze intenties worden geboren. Idealiter loopt de energie door een chakra heen, en zijn er geen verstoringen in de doorgang van voor naar achter. Loslaten, in meditatie of daarbuiten, herstelt deze doorgang.

Chakras_diagrama

De voor- en achterkanten van de chakra’s

In sommige benaderingen worden er naast de gebruikelijke zeven energiecentra nog een achtste en een negende chakra genoemd, zoals in de benadering van meditatieleraar Hetty Draayer (die nu wordt onderwezen door onder andere Peter Kampschuur). Met het achtste chakra, 40 centimeter boven het hoofd, kun je licht, kracht en inspiratie ‘van boven’ ontvangen; het negende chakra (40 cm onder je voeten) is het grondende chakra – wanneer dit chakra werkzaam is laat je spanningen en overtollige energie naar beneden stromen, de grond in. Deze ‘aarding’ is erg belangrijk: het zorgt ervoor dat je energiestroom circuleert, en geen eenzijdige beweging naar boven maakt. Het energielichaam is verbonden met de energie om het lichaam heen; als de energie niet helemaal door het lichaam door kan stromen kan de energie van buiten het lichaam er niet door heen. Dit kan fysiek ongemak, uitputting en zelfs uittredingen veroorzaken – ook wel het ‘kundalini-syndroom‘ genoemd.. Het is dus erg belangrijk om je gehele lichaam met aandacht en ademhaling in de meditatie mee te nemen.

8en9

 Het achtste (boven) en negende chakra (Bron: Peter Kampschuur)

Functies van de chakra’s

Ieder mens heeft chakra’s, maar bij vrijwel niemand zal elk chakra op volle kracht functioneren of draaien. Tijdens ons leven is er door tal van redenen sprake van verkramping en energetische blokkades, waardoor er verstoringen komen in onze energiehuishouding. Dit vindt zijn weerslag in de chakra’s, die niet ten volle worden benut.

Een disfunctionerend chakra kan leiden tot fysieke of mentale klachten, of een combinatie van beide. Iemand die problemen heeft met zijn of haar wortelchakra kan bijvoorbeeld last hebben van faalangst en hypertensie (hoge bloeddruk), twee zaken die verband houden met een slecht functionerend wortelchakra. Iemand met sterke verkrampingen in het zonnevlechtgebied kan kampen met een laag zelfbeeld en/of last hebben van diabetes. Zo zijn er nog tal van fysieke en mentale problemen die gelinkt kunnen worden aan slecht functionerende chakra’s en/of blokkades in de stroming van energie. Dit is ook de reden dat meditatie en een goede ademhaling iets kunnen betekenen voor zoveel verschillende klachten. Omdat de energiehuishouding een grote invloed heeft op je emotionele huishouding kan meditatie veel betekenen als je depressief bent of kampt met te weinig energie.

Via meditatie, maar ook via lichaamswerk zoals acupunctuur, kun je je chakra’s afwerken en ‘helen’, zodat je hun oorspronkelijke functioneren en doorstroming door je energiebanen – de meridianen – herstelt. Mocht je de weg van de meditatie willen nemen, is het natuurlijk belangrijk dat je eerst een medicus raadpleegt bij sterke fysieke of psychische klachten. Ook is het nooit verstandig om te snel met medicijnen te stoppen, als je die slikt.

De belangsrijkste energiebanen van het etherisch lichaam

De meridianen (Bron: Peter Kampschuur)

Chakra’s en meditatie

De chakra’s hebben niet alleen een fysieke en mentale betekenis, ook binnen spirituele ontwikkeling en meditatie spelen ze een grote rol. Als je als mens spiritueel wilt groeien, zul je al je blokkades, scheefgroei en opgeslagen emoties (zoals boosheid) op het meditatie-kussen (of krukje) en daarbuiten onder ogen moeten komen. Hierdoor kun je ze loslaten en hebben ze geen negatieve, beperkende invloed meer op je. Binnen je eigen chakra systeem is het de bedoeling dat alles stroomt, door al je chakra’s heen – van beneden naar boven, van boven naar beden, zonder oponthoud of afgeknepen gebieden. Hierdoor voel je je vrijer, energieker en leef je meer zoals het in je wezen bedoelt is – zonder angst, verkramping en negativiteit.